Asides

Hur fantastiskt man än må tycka att just sporten cricket är så kan de flesta ändå hålla med om att det inte är den mest fysiskt krävande sporten som finns att utöva.  Vill man komma i ordentlig form inför den kommande badsäsongen kan därmed cricket räknas till en av de sporter som inte kommer att göra den största insatsen mot superkroppen, om man gör en jämförelse med andra träningsintensiva idrottsformer. Men vad är det då för sport som man skulle kunna satsa helhjärtat på om målet är just att komma till i form för den optimala strandkroppen? Svaret bör naturligtvis även baseras på ens egna personliga intressen och vad man har för fysiska förutsättningar sedan tidigare, men här kommer ändå förslag på några sporter som kan klassas som just träningsintensiva. Helt enkelt sporter som kommer få det att kännas i musklerna dagens efter.

  • Längdskidor– Att åka längdskidor är idag en klassisk sport i Sverige. Vasaloppet, som är tävlingen som alla skulle vilja åka men som få sen faktiskt genomför, representerar på många sätt sporten i landet. Fördelen är att man kan öva även på sommaren, men då genom att dra på sig ett par rullskidor. Bristen på snö behöver därmed inte vara orsaken till att träningen uteblir.
  • Cykling– Att cykla som träningsform är ett vackert sätt att uppleva naturen på samtidigt som man får ett intensivt och mycket fysiskt träningspass. Sporten kan dessutom upplevas som mer skonsamt mot exempelvis knäna, även om de får arbeta hårt även med cykeln.
  • Löpning– Att löpa är en klassisk träningsform som inte behöver speciellt mycket utrustning än ett par riktigt bra löparskor. Ytterliggare en av fördelarna med just löpning är att det finns många lopp under våren, sommaren och hösten som man kan ställa upp till vilket kan vara bra för motivationen att träna. Visserligen kan löpningen ta något mer på knäna, vilket kan motverkas om man kompinerar löpningen med andra träningsformer.

När träningen behöver kännas

Cricket är en sport som de allra flesta svenskar inte förstår sig på. Det är heller ingen sport som man kan se på de svenska tv-kanalerna. Istället får man antingen investera in en parabolantenn, eller se matcherna på sin dator, som streamad viaplay.

Men det finns faktiskt en plats i Sverige där cricket har fått fäste, och där man håller en årlig turnering. Det rör sig om det lilla samhället Kolsva i Köpings kommun, som har ungefär 2500 invånare.

Allt började 1989, då Staffan Lagesson, boende på orten, icke besök av en vän från England. Precis som de flesta av sina landsmän förstod Staffan på den tiden sig inte på den mystiska sporten, som kan ha utövats i någon form ända sedan medeltiden. Han bad därför sin gäst att förklara reglerna. Man insåg dock snabbt att det bästa sättet att lära sig var att spela själv, och detta blev startskottet för Guttsta Wicked Cricket Club.

Guttsta arrangerar även en årlig midnattscup, i vilken lag från stora cricketnationer som England och Irland deltar. Det är dock ingen prestigefylld turnering. En svensk-engelsk deltagare i cupen vid tiden för Guttstas 20-årsjubileum beskrev sitt lag som dåliga, medelålders spelare. Han ville dock ogärna missa turneringen, som han och hans lag besökte för stämningens skull. Mer om cricketen i Kolsva finns att läsa på SVT:s lokala sidor.

Cricketens framtid i Sverige

De stora cricketländerna är, förutom Storbritannien, framför allt staterna på den indiska subkontinenten, alltså Indien, Pakistan och Bangladesh. I takt med att allt fler svenskar upptäcker Indien som resmål, intresserar sig för indisk kultur och även arbetar i Indien och kanske bosätter sig där permanent stärks banden mellan de två länderna. Dessutom flyttar indier, pakistanier och bangladeshier till Sverige för att arbeta och studera, och tar med sig sporten hit. Detta gör att intresset för cricket ökar i Sverige, och det är inte omöjligt att åtminstone de viktigaste matcherna snart kommer att visas i TV här.

Hur står det till med cricketen i Sverige?

Det här med att klä sig efter väder, är ju onekligen ett begrepp som har kommit att bli en klassiker genom tiderna. Inte är väl det särskilt konstigt med tanke på hur viktigt det faktiskt är att ha rätt kläder till rätt tillfälle. Och då talar vi verkligen inte om huruvida man rätt klädd till festen eller inte, utan snarare om man ska utföra någon sport av något slag.

För oavsett vilken sport man planerar att utföra, så gäller det att man klär sig rätt. Inte för att man nödvändigtvis ska vara rätt och snygg, utan för att man ska kunna röra på sig så fritt så möjligt. Att tävla eller spela om något är sannerligen inte särskilt kul om man har helt fel outfit på sig. Det är ungefär lika självklart som att man måste ha mössa på sig när det är minusgrader utomhus. Ett måste, helt enkelt.

Ska man ge sig ut i skidbacken, då är det Holmenkol som gäller. Ska man spela tennis, ja då är Fred Perry som funkar bäst. Och detta kan man applicera många olika sporter där ute. Men det viktigaste är alltså helt enkelt att man klär sig utifrån den sport man ska utföra!

Klä dig rätt!

Trots att Cricket är en engelsk sport med anor långt tillbaka i tiden kan en riktigt bra ckricket upplevelse inte bara fås i England utan även i länder som Indien och i Sydafrika, dit sporten kommit till följd av de tidigare brittiska kopplingarna mellan länderna. Dessa länder är några exempel på platser där cricket är en stor och mycket uppskattat sport, även om cricket utövas i de flesta europeiska länderna, i mindre eller större utsträckning.

När man vill resa till ett land där cricket är en stor och populär sport är det en fördel att även få tag på bra flygbiljetter till platsen, många billiga flygbiljetter kan man lättast få tag på genom att boka på nätet, läs mer på exempelvis Seat24.se som är en av sajterna där man kan boka.

Herrarnas VM i cricket har tyvärr redan varit för dem som önskat vara åskådare i mästerskapet. År 2011 hölls nämligen tävlingen, på herrsidan, i Indien som även tog hem segern i mästerskapet. Tittar man på vilka länder som tidigare vunnit mästerskap är det Australien som tagit hem flest segrar både på herr- och damsidan. Så varför inte passa på att boka in en cricketresa till Australien också för att uppleva sporten ur sin absolut bästa sida.

Bästa Cricketresan

Cricket blir allt populärare i Finland för varje år. Det sägs vara den näst mest populära spelet i hela världen, efter fotboll som kanske inte helt oväntat är det populäraste. Varje år ser vi fler och fler länder att delta i den, för att följa Finlands exempel. Det finns ett stort antal människor som är intresserade av spelet idag. Med allt detta har cricket bli en kommersiell idrott, både i Finland och övriga världen.
Cricket är ett spel med en lång historia. Det sägs ha funnits från det sextonde århundradet, och hade sitt ursprung i England. Det spelades först på gatorna i England, med handgjorda träkulor.
Det finns skäl att anta att allt fler finnar kommer börja spela cricket, och om ni vill veta mer om det föreslår vi att ni läser mer på Betfair Suomi!

Finsk cricket