Cricket är en sport som de allra flesta svenskar inte förstår sig på. Det är heller ingen sport som man kan se på de svenska tv-kanalerna. Istället får man antingen investera in en parabolantenn, eller se matcherna på sin dator, som streamad viaplay.

Men det finns faktiskt en plats i Sverige där cricket har fått fäste, och där man håller en årlig turnering. Det rör sig om det lilla samhället Kolsva i Köpings kommun, som har ungefär 2500 invånare.

Svenska cricketspelareAllt började 1989, då Staffan Lagesson, boende på orten, icke besök av en vän från England. Precis som de flesta av sina landsmän förstod Staffan på den tiden sig inte på den mystiska sporten, som kan ha utövats i någon form ända sedan medeltiden. Han bad därför sin gäst att förklara reglerna. Man insåg dock snabbt att det bästa sättet att lära sig var att spela själv, och detta blev startskottet för Guttsta Wicked Cricket Club.

Guttsta arrangerar även en årlig midnattscup, i vilken lag från stora cricketnationer som England och Irland deltar. Det är dock ingen prestigefylld turnering. En svensk-engelsk deltagare i cupen vid tiden för Guttstas 20-årsjubileum beskrev sitt lag som dåliga, medelålders spelare. Han ville dock ogärna missa turneringen, som han och hans lag besökte för stämningens skull. Mer om cricketen i Kolsva finns att läsa på SVT:s lokala sidor.

Cricketens framtid i Sverige

De stora cricketländerna är, förutom Storbritannien, framför allt staterna på den indiska subkontinenten, alltså Indien, Pakistan och Bangladesh. I takt med att allt fler svenskar upptäcker Indien som resmål, intresserar sig för indisk kultur och även arbetar i Indien och kanske bosätter sig där permanent stärks banden mellan de två länderna. Dessutom flyttar indier, pakistanier och bangladeshier till Sverige för att arbeta och studera, och tar med sig sporten hit. Detta gör att intresset för cricket ökar i Sverige, och det är inte omöjligt att åtminstone de viktigaste matcherna snart kommer att visas i TV här.